Kvällstidningskritik: textreklam?


Så få tecken, så många fel

Tänkte blogga lite om följande vänsterkryss (journalistlingo för toppnyhet på förstasidan) redan i går, men hann inte. Utgångspunkten: hur dåliga grammatiska kunskaper — och hur allmänt taskig språkkänsla – får man ha och ändå skriva i en av Sveriges största dagstidningar?



"Amerikanska Fords aktie har drabbats hårt av finanskrisen och förlorat 60 procent av dess värde sedan i somras. Deras brist på kontanter kan göra att man väljer att sälja ut Volvo."

Deras? Vaddå, aktiernas brist på kontanter?
Man? Är det aktierna som kanske måste sälja Volvo?

Användandet av ordet dess i meningen före blir dessutom helt galet eftersom det syftar på subjektet.
Och när blev "ingen kommentar" ett förnekande?

Dessutom har reportern lyckats klämma in faktafel i den korta texten. Ford sålde Jaguar till indiska Tata Motors, inte till BMW (som dock äger Mini och Rolls-Royce).

Kvällstidningskritik: Lägg av...


Är han på riktigt?



Björn Ranelid är ju bara för mycket!

"Det är inte skryt och jag förhäver mig inte. Jag är tvärtom ödmjuk..."

Lite kuriosa: Ranelid, som faktiskt har spelat en cupmatch för Malmö FF en gång i tiden, påstår att han är Sveriges snabbaste fotbollsspelare... genom tiderna! Han hänvisar till någon 100-meterstid han gjorde i lumpen.


Nåja. Inte alla har en fejd uppkallad efter sig.


Motta is back! ..?



Jag läser att Genoas nyförvärv Thiago Motta var mycket bra mot Inter i helgen.
Det gläder mig.

När Barcelonaprodukten Motta som 19-åring slog igenom under Carles Rexachs ledarskap säsongen 2001/2002 trodde jag att vi såg en framtida världsmittfältare i den unge brassen.
Teknisk, stark, passningsskicklig, brytsäker och utrustad med ett tung skott — Motta hade alla förutsättningar att bli en världsstjärna. En mittfältsgigant.

Men så kom skadorna. Flera stycken, allvarliga.

Som Barcelonasupporter blev man inte förvånad om Motta gjorde comeback efter flera månaders skadefrånvaro, bara för att omedelbart skada sig igen. De senaste åren har det inga blivit många spelminuter, förra året spelade Motta bara sex ligamatcher för Atlético Madrid (dit han kom från Barcelona sommaren -07).
Han erbjöds ingen fortsättning i klubben, men fick chansen i Genoa. Och enligt rapporterna är han mer vältränad än på flera år och privat mer i balans.

Kanske kan det bli något av Motta ändå.


Mer Croneman

Tv-krönikor kan vid första anblick verka vara en rätt menlös form av journalistik. Men skenet, och så vidare. Tv-krönikor rymmer nämligen möjligheter att fördjupa sig om det mesta i livet, oavsett ämne, bara utgångspunkten är något som visats i tv.

DN:s Johan Croneman kan konsten att formulera sig träffsäkert — och att vara elak:

"Svennis älskar varje sekund av sådana här helt uddlösa samtal, han har gjort uddlösheten till en konst [...]."
(Om K-G Bergströms intervju med Svennis.)

Antingen eller



"Antingen är man för jämställdhet, och gör någonting åt det, eller så gör man ingenting — och då är man helt enkelt emot" skrev DN:s eminente tv-krönikör Johan Croneman nyligen.

Känner ni igen retoriken?
Det spelar ingen roll hur politiskt korrekt eller ej som en åsikt är — Cronemans argumentationsknep är inte ok. Världen är aldrig så svartvit.
Testa att byta ut ordet "jämställdhet" mot något annat och smaka lite på meningen igen.

Den här typen av retorik har givetvis använts genom alla tider. De senaste årens mest minnesvärda exempel måste ju vara George W Bush, som den 6 november 2001 kläckte ur sig "you are either with us or against us".


Alla tar ansvar?

Fika på redaktionen. Sagt av en kollega angående gemensamt ansvar:
"Ingen göder en gemensam get."


Kan ett bakhuvud agera linslus?

Känner ni igen bakhuvudet i bakgrunden?


Fem mål med smak av hemlagat



Barcelona piskade Basel borta i Champions League. 5-0 till Barça.
Värt att understryka i sammanhanget: Samtliga fem mål gjordes av så kallade egna produkter.

1-0 Messi
2-0 Sergio Busquets
3-0 Bojan
4-0 Bojan
5-0 Xavi

La cantera regerar. Se målen här.

Kvällstidningskritik: ständigt dessa överdrifter

Aftonbladet i dag: "Exklusiv intervju: Så byggde han upp sitt företagsimperium"

Hm, tänker läsaren, spännande. Vem kan det handla om?
Rupert Murdoch?
Peter Walleberg?

Nej, min käraste Joe Sexpack. Det rör sig om ingen mindre än Glenn Strömberg. En man som utöver sitt fotbollskommenterande i tv livnär sig på att resa runt i Sverige och demonstrera sina produkter — så som vinäger, pesto och soltorkade tomater — för svårflörtande mellanchefer på Hemköp och Ica.
Eller sina och sina. Han äger varumärket. Inte produkterna.
Vilket imperium.


Så här gjorde han aldrig...

...i Barça:


Lite mer sansat?

Debatten fortsatte i lugnare tempo efter programmet. Se det här:


Så var det klart

Nu är det inte hemligt längre.
I kvällens Debatt var det tänkt att chefredaktören för Nyheter24, Aaron Israelson, skulle tillkännage att sajten framöver kommer att publicera namn på dömda pedofiler som återfaller i brott.
Gränsen är överskriden. Muren är riven. Och så vidare.
Men, han backade en aning när frågan ställdes — i en debatt som inte blev vad den kunde, och borde, ha blivit, Väl i direktsändning lyckades debattörerna inte föra fram sina bästa argument, och de viktiga följdfrågorna fick inte tillräckligt med utrymme.
Dessutom skreks det, och naturligtvis pratades det i varandras munnar. Och så slängde sig en galen EU-parlamentariker in i bilden.
Så kan det gå i direktsändning.


Nåväl. Hänger Nyheter24 väl ut grupper av pedofiler framöver kommer det att få stora konsekvenser inom det svenska medielandskapet. Gränserna lär snabbt flyttas fram.


Så här beskriver för övrigt sajtens ansvariga utgivare sin publicistiska idé:


"Nyheter24 är en oberoende nationell nyhetsförmedlare på Internet. Vår ambition är att leverera snabba, bilddrivna och ständigt aktuella nyheter på ett lättillgängligt, lättöverskådligt och lätthittat sätt. Vi tar nyheter på blodigt allvar men ofta med glimten i ögat. Vi jobbar dygnet runt för att erbjuda dig som läsare den bästa nyhetspaketering vid varje besök hos oss."


"...ofta med glimten i ögat."


Vi tar mordet med en klackspark. Typ.


Aaron Israelson


Ett unikt steg i svensk journalistik



I kväll diskuteras ett oerhört spännande ämne i SVT Debatt: Bör svenska medier publicera namn och bild på dömda sexbrottslingar?

Ämnet väcker av naturliga skäl oerhört starka känslor och många tycker nog instinktivt att sexualförbrytarna skall hängas ut.

Men om man tar ett steg tillbaka, försöker att se saken mer rationellt, då blir frågans svar mindre självklart.

"Folk har rätt att veta" hävdar många, "vi behöver veta".
Men varför behöver vi det? Vad skall vi göra med informationen, rent praktiskt?
För att skydda oss?

Skall vi knalla runt med uppdaterade pedofillistor i bakfickan? Eller till och med gå ut med bollträn och börja knacka peddosar?
Medierna agerar rättskipare och risken blir att folk tar lagen i egna händer.

— Det här är att uppmuntra en sorts pöbelmentalitet, säger medieforskaren Ester Pollack.


En nystartad nyhetssajt kommer framöver att publicera namn på sexualbrottslingar. De ansvariga utgivarna förespråkar konsekvensneutralitet in absurdum — och känner därför inget ansvar för följderna av sina beslut?
De säger sig ha tagit i beslutet i yttrandefrihetens namn, när det självfallet är in the name of money.
Läskigast av allt är att chefredaktören (namnger honom efter programmet) verkar ha tagit beslutet först efter att ha blivit inbjuden till Debatt.
Är Debattredaktionen därmed medansvarig för att detta första steg tas, som i längden kanske leder till ett hårdare, räddare samhälle — och till att folk råkar illa ut?

Även dömda pedofiler har anhöriga. Först tvingas dessa anhöriga leva med att en av deras närmaste är en sexualbrottsling. Sedan skall de indirekt hängas ut för allmän beskådan.
Ett exempel nära i tiden:
I somras dömdes en 47-årig man från Värmland till fängelse i USA för att ha försökt stämma träff med en 13-årig flicka på nätet. Lokala svenska medier skrev mycket om fallet — och eftersom mannen namngavs i amerikanska medier lyckades många svenskar med nätets hjälp ta reda på hans identitet.

Därefter har mannens fru och tre barn fått hotbrev och uppmanats att lämna hemorten.

Inte heller forskningen talar för att namnpubliceringar skulle stärka allmänhetens skydd mot redan dömda pedofiler.

— Publicering omöjliggör dessa människors möjligheter att integreras. Rehabiliteras. De blir monster för alltid, säger sexualbrottsforskaren Niklas Långström, vetenskaplig rådgivare åt kriminalvården och medlem av expertgruppen för Sexual and Gender Identity Disorders.
Effekterna blir motsatsen till vad som avses, förklarar han:
— Rädsla sprids och samhället blir inte tryggare.
Långström har studerat forskning i USA, där allmänheten informerats om dömda pedofiler i över 15 år.
Brotten har inte minskat under den tiden.

Naturligtvis är det inte en enkel fråga. Det finns många som hade klarat sig från våldtäkter och övergrepp om namnpubliceringar av pedofiler varit praxis, vilket gör det oerhört svårt för mig att motivera en restriktiv publiceringspolicy.
Men jag svarar ändå nej på frågan som är grunden för dagens Debatt.


Problemet med pedofiler som återfaller i brott är en juridisk och politisk fråga, som mycket väl kan uppmärksammas av medierna, den så kallade fjärde statsmakten. Men där bör det stanna.
Jan Guillou (som klokt formulerade en självklarhet i en debatt nyligen, "allmänintresse är inte detsamma som allmänhetens nyfikenhet") skriver i en krönika att de långsiktiga konsekvenserna av att namnpublicera dömda pedofiler blir ett otryggare samhälle, även för barnen:

"Skälet till att vi inom den västerländska demokratin så noga skiljer mellan den tredje, dömande, statsmakten och den fjärde statsmakten, medierna, är enkelt och bygger på lång beprövad erfarenhet.
Rättssystemet får inte korrumperas och får inte förlora sitt dömande privilegium, då upphör demokratin."


Han rundar av med följande ord:

"Men medielynchning av sådana förbrytare vi för tillfället anser är värst kan bara skapa ett mer otryggt samhälle med ökad brottslighet.
Och det är det som är avgörande, inte våra känslor för Anders Eklund och hans olycksbröder."

Iniesta = kung

Iniesta. Vilken kille.
Se bara hans kvittering mot Belgien i gårdagens VM-kvalmatch.


Fin start

Nytt jobb, som sagt, och det rullar på. Annorlunda mot var jag är van vid och en bra erfarenhet (även om jag redan saknar skrivandet). Men jag har en känsla av att jag kan lära mig en hel del som kan vara nyttigt i min journalistiska karriär.

Sämsta elvan ever!



Det har gått inflation i omröstningar kring vad som är bäst genom alla tider (oftast handlar det om idrottsmän). De ger sällan särskilt mycket eftersom omröstningarna oftast präglas av en rätt ordentlig dos historielöshet.
Roligare då med omröstningar om vad som är s ä m st. Tidningen Sport har genomfört en sådan. De röstande har fått ta fram en fotbollselva, Barcelonas sämsta elva de senaste 20 åren närmare bestämt (med andra ord en startelva bestående av spelare som representerat Barça a-lag någon gång de senaste 20 åren).

Resultatet — som är hårresande, det här laget hade inte vunnit många matcher — blev följande 4-3-3-uppställning:

Rüstu Recber - Gbenga Okunowo, Philippe Christanval, Frédéric Dehu, Winston Bogarde - Xabier Eskurza, Fabio Rochemback, Dragan Ciric - Geovanni Deiberson, Maxi López, Emmanuel Amunike.

Några av lirarna som hamnade precis utanför laget går inte heller av för hackor. Eller vad sägs om:

- Christophe Dugarry
- Xavi Escaich (min favorit, han var riktigt usel)
- Emmanuel Petit (många fransmän i den här omröstningen)
- Manolo Hierro (Fernandos bror)
- Angel Cuéllar
- Julen Lopetegui (många målvakter också)
- Robert Enke
- Richard Dutruel (fransman OCH målvakt)
- Santi Ezquerro (missade laget men valdes till den sämsta värvningen de senaste åren)
- Jari Litmanen

Själv saknar jag speciellt en lirare (nåja): Boudewijn Zenden.
Holländaren kunde varken dribbla eller slå inlägg. Goda egenskaper hos en ytter. Hans tajming är verkligen usel, alla inlägg han slog gick direkt på täckande ytterback.

Är "superpaket" det nya "utanförskapet"?

Regeringsmedlemmarna använder oroväckande ofta ordet "superpaket" när de talar om den senaste budgeten. Säg inte att det skall bli en vana.

Mot innanförskapet



Jag är evinnerligt trött på regeringens bruk av ordet "utanförskap" som synonym för arbetslöshet.
Ok, ok, det var effektivt inför valet -06, där frågan om sysselsättningen blev alliansens nyckel till framgång. Men vi har fattat grejen nu. Lägg ner.
Jag dör en smula inombords varje gång jag hör något av statsråden yttra ordet, vilket de givetvis gör så fort tillfälle bjuds.
Och visst. Det tog inte många minuter av partiledardebatten innan Göran Hägglund (som jag för övrigt varit hemma hos!) lyckades klämma in ett stycke om hur många svenskar som tack vare regeringen ”lämnat utanförskapet”.

Fri lek

I dag har jag varit händig, vilket inte direkt hör till vanligheterna (men förvånansvärt ofta inträffar på hösten). Jag har klättrat på villatak och bytt takpannor, bakfull skall tilläggas. Inte så genomtänkt kanske.
Och jag har räfsat löv.
Inte krattat.
Räfsat.

Jag hade aldrig tidigare reflekterat över skillnaden. Men den finns. Kratta gör man i jorden.
Är alltid nöjd när jag lär mig saker på det viset. Jag kommer garanterat aldrig att glömma det.
Och om jag i jobbet någon gång skulle behöva skriva att någon rensar löv, så kommer jag nu inte att förarga alla läsare som kan skillnaden mellan att räfsa och att kratta. Det är jag mest nöjd med.

-----

Varför kan folk nu för tiden inte ha jobbiga personligheter utan att det skall förklaras med att de lider av en bokstavskombo, typ ADHD?
Kan det ibland inte bara vara så enkelt att folk är jerks?

-----

Vad som är PK i Sverige och vad som är PK i exempelvis Spanien är verkligen inte alltid samma saker. Frågan är om det kan exemplifieras tydligare än med det här jobbet i tidningen Sport, en av Spaniens fyra stora sporttidningar, tillika en av landets största dagstidningar. Föreställ er samma sak i till exempel DN eller Svenskan.

Rubriken: "Vilket snyggt mål, Martín Palermo!"

Lite kortfattat handlar texten om hur magnifik Jessica Geneuxs kropp är och vilket flyt Palermo haft som träffat denna tjej.
Slarvigt översatt står det bland annat så här:
"Hennes ansikte och figur, som drejats med infarktkurvor, hade blivit populära [...]."

Geneux citeras:
"Jag gillar att spela erotisk. Ibland är jag väldigt lugn, ibland en vulkan. Jag har inga bestämda tider för att älska, det kan vara på morgonen, kvällen, natten — eller allt samma dag."

------

Metro hade uppenbarligen inte alltför höga förväntningar på Sveriges bästa tennisspelare, Robin Söderling, inför Stockholm Open.
"Succé, Söderling!" löd rubriken... efter att han hade gått vidare från första omgången,

------

Jag har diskuerat min blogg lite med olika personer. Röster har höjts (nåja, det är kanske att ta i) för ett mer personligt innehåll. Mer om mitt liv helt enkelt.
Talade med kloka S om detta på en fest i går, och hon hävdade bestämt (vilket jag är tacksam för) att bloggen visst är personlig. Att jag lyser igenom.
Det är verkligen så enkelt att jag skriver om det som engagerar mig, det jag känner för att skriva om. Är inte det tanken med en blogg?
Läste precis ett inlägg i Ali Esbatis (före detta ledare för Ung vänster — men det visste ni väl?) blogg. De avslutande orden i hans innehållsbeskrivning av bloggen är klockrena, och summerar hur jag vill se min egen blogg: "personligt — aldrig privat".

Kvällstidningskritik: taskig allmänbildning

Inte ett blogginlägg på en vecka. Det är för dåligt.
Men, jag får skylla på att jag har bytt jobb och haft mycket annat i skallen. Mer om det en annan gång.

I dag tänkte jag sysselsätta mig med lite kvällstidningsbashing, som jag ju gillar så. Läser (på nätet, tänker inte betala för skiten) Lasse Anrells söndagskrönika och konstaterar att hans ämnesval och vinkel faller helt på att han inte vet vad han snackar om.
Han förlöjligar Volvo, som — enligt Anrell — lägger miljontals kronor på sponsring av Volvo Ocean Race samtidigt som tusentals arbetare i Göteborg varslas.

"Sällan har det klätt av kapitalismen så brutalt att kunna se hur ett företag i vegamössa glatt seglar ut på böljan den blå medan man på fast grund på hemmaplan avskedar folk på löpande band. 1 900 ena dagen. 1 400 den andra. 3 300 den tredje. Hej och hå.
Eller som chefen för Volvo group, Leif Johansson, sa:
– Vi gör inte det här primärt för att det är roligt. Det var väldigt oklart om han talade om snedseglingen i Alicante eller den på Torslanda. "

Många läser och nickar medhållande.
Bara ett problem.
Leif Johansson är vd för AB Volvo (Volvo Lastvagnar).
Veckans stora varsel lades vid Volvo Personvagnar, som ju såldes till Ford 1999.
Inte samma företag alltså, Anrell, som sponsrar och sparkar.

Läs på. Gör om, gör rätt.

Fast någon rättelse lär det ju inte bli tal om. Folket i stugorna kommer att förargas över en ren felaktighet, och ingen kommer att rätta dem.

Filmkväll

Animal-horror alltså... är det bara jag som är sugen på att se Hai-Alarm auf Mallorca? Betyg 2,2 av 10 på imdb.

President Palin?

I dag skall vi ägna oss åt amerikansk politik kära barn. Åt republikanernas kandidat till posten som vicepresident, Sarah Palin. Vem vet, kanske kallar vi henne snart för president Palin? John McCain är trots allt 72 bast.
Det sägs att Palin tror/trodde att dinosaurier sprang runt på jorden för 4 000 år sedan. Hon är för övrigt:

• För dödsstraff (givetvis).
• Medlem på livstid i NRA.
• Mot att homosexuella par skall ha samma rätt till sjukvård som heterosexuella par (eller var, hon svängde i frågan).
• Mot abort, även om kvinnan i fråga blivit gravid efter att ha våldtagits av en familjemedlem.






Kvällstidningskritik och cannabiskyrkor

Lite plock från dagens kvällstidningar:


GT skriver synnerligen okritiskt om kanelbullens dag (där har vi en mening som jag aldrig trodde att jag skulle få skriva).

Så här står det på kanelbullensdag.se (hur många gånger har jag hänvisat och länkat till kanelbullensdag.se!?):

"1950-talet verkar vara den tid då kanelbullen blev allmän [...]. Varje husmor satte en ära i att skapa dekorativa modeller."

Och så här inleder kvällisens reporter sin text:

"På 50-talet briljerade varje husmor med sin egen variant."

Varje husmor? Tjena.

Sportbladet (Aftonbladet) toppar med sina egna journalisters åsikter.
Suck. Allt för att göra reklam för sitt nya webb-tv-program Laul Calling (som väl var helt ok).

-----

Sjukt rolig nyhet från tidigare i veckan: En kyrka i Umeå ville locka folk till sina höstaktiviteter — som barnkören, söndagsskolan och scouterna — och smällde därför ihop ett litet informationsblad som delades ut i grannskapet.

"Alltid öppet för dig som är intresserad, nyfiken och vill prova på [...]"

Självklart skulle bladet formgivas och göras vackert, varför inte med något grönskande? Resultatet kan ni se här:



Roligast är nog att folk som kommenterat nyheten på Västerbottens-Kurirens webb menar att det faktiskt är en japansk lönn och inget annat.

Mer om detta:
http://vk.se/Article.jsp?article=219681
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=834701


Bullapalooza



Blir den tredje oktober 2008 ihågkommen som dagen då jag gjorde mig förtjänt av stora journalistpriset?
Nja, snarare som dagen då jag gick kanelbullelobbyns ärenden och gjorde ett tv-inslag om den ovanligt lyckade PR-kuppen som är kanelbullens dag.

Men, bullmaffian skall ha cred för (ofrivilligt?) roliga formuleringar kring denna dag.
I ett pressmeddelande från branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer kan vi läsa att "Sveriges befolkning ser med stor tillförsikt fram emot denna dag".

Sveriges befolkning ser alltså med förtröstan/tillit/tilltro/lugn/ säkert hopp/hoppfullhet/optimism fram emot kanelbullens dag.
— Alla har ju minnen från när man var liten och bakade bullar med mamma hemma i köket, säger organisationens vd Björn Hellman.
Citatet säger nog en del om hans världsbild.

På dagens officiella webb kan den bullintresserade läsa en artikel med rubriken "Kanelbullen - bara en myt?" .


Yes. Snömannen, Loch ness-monstret och kanelbullen. Dessa omtvistade existenser kittlar.

Artikeln inleds med ett konstaterande som ger oss så mycket:

"Den 4 oktober, en av alla årets dagar [...]"


Rubbe som väcker frågor

På Svenskans (SvD) etta i dag:


"Ung pojke anhållen efter hot"


Följdfrågor:
• Är en pojke inte ung per definition?
• Men, om det nu finns unga pojkar, hur gamla är de då? I dagsiåldern?
• Den här pojken är 15, är man då inte en gammal pojke?


Så trött

Om Sture Allén fakturerar ett fett konsultarvode är det här fan en skandal.

Kan vara det mest fantasilösa någon gjort någonsin.


En arkitekt som ritar hus!?!

Det har lugnat ner sig lite på jobbet efter en någorlunda intensiv dag (bra snack med Niclas Alexandersson, som lägger av - han är verkligen ruskigt trevlig och korrekt på alla sätt). Så nu roar jag mig med att kika på lägenhetsannonser.
Vad sägs om den här rubriken?

"Arkitektritad lägenhet!"

Vad säger det om säljarens förväntningar på sina bostäder?


RSS 2.0